25 Nisan 2014 Cuma

Mide Ağrısı Neden Olur?

Mide ağrısı, milletçe arasından en sık sık görülen rahatsızlıklardan tek tanesi olup rehabilitasyonu amaçlı sebepleri ile ilgili kesinlikle haber sahibi olmak mühimdir.

Mide ağrısı neden olur?

Mide ağrısı, gündelik yaşamda tek sürü sık karşılaştığımız ve çoğunlukla nüfusun % 25'inde görülen tek rahatsızlıktır.


Mide ağrısı, "Anlık başlayan, kronik tek bir sürü kez olabilen veyahut tekrarlayan karın üst ortada bölgesindeki ağrı veyahut sorun duygusu" olarak tanımlanır ve yetişkin nüfusun en az yüzde 25'inde mide şikayetlerine rastlanır.

Mide ağrısının nedenleri

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Turk, 'İlaç veyahut besin intoleransı' olarak adlandırılan mide ağrısının nedenlerini şu şekilde sıralıyor:

 -  Çok miktarda yiyecek yeme
 -  Tek Sürü çabuk yeme

 -  Fazla Yüksek kan basıncı (hipertansiyon) ilaçlarının çoğunluğu
 -  Kollesterol düşürücü ilaçlar
 -  Parkinson hastalığında kullanılan ilaçlar
 -  Anti bir depresanlar
 -  Doğum muayene hapları
 -  Vitaminler bilhassa kansızlık amaçlı kullanılan demir içerir ilaçlar
 -  Kortizon içerir ilaçlar.

Dr. Telli, mide ağrısının öbür sebeplerini şu şekilde sıralıyor:

Fonksiyonel hazımsızlık

En sık rastlanan kronik hazımsızlık sebebidir, kontrol ve ölçümlendirme esnasında rastgele tek gerek bulunamaz, hasta olanların 2/3'si bu gruba girer. Psikososyal baskı , mide ve bağırsak hudut sisteminde yükselen hassaslık , mide boşalmasının gecikmesi ya da besinlerle uyumsuzluk saptanmıştır. Selim ancak kronik sorun ve yakıntılar oluşturan rehabilitasyonu kuvvet tek vaziyettir.

Mide ve Bağırsak yüzeyinde fonksiyon bozukluğu

Hazımsızlık çeken hasta olanların yüzde 5 sancak 15 inde mide ya da on 2 parmak bağırsağı ülseri ,  yüzde 20 sinde ise mide sancak yiyecek borusu reflü rahatsızlığı vardır .  Hazımsızlık çeken yüzde 1 hastada Mide kanseri gözlenir fakat 55 yaşın altında bir sürü nadirdir .  Diyabet hastalarında ,  laktoz  ( süt proteini )  intoleransında ve parazittik enfeksiyonlarda da hazımsızlık başı bulgudur .

Helicobakter Pylori enfeksiyonu

Aynı adlı bakterinin sebep olduğu kronik olarak izliyen ,  peptik ülser hastalığına ve kronik gastritle sonuçlanan mide ve bağırsak enfeksiyonudur .  Toplumda ülser olmadan kronik H .  pylori gastriti  ( mide iç yüzeyi irini )  yüzde 20 sancak 50 oranında gözlenir .  H . pylori bakterisine ilişkili gastrit saptama edilen hasta olanlarda aile hikayesi bir sürü mühimdir .  Ailesinde mide kanseri hikayesi meydana gelen tüm hasta olanlarda H . Pylori bakterisi rehabilitasyonu tam anlamıyla uygulanmalı ve bakterinin tam anlamıyla yok edildiği kanıtlanmalıdır .  H . Pylori bakterisinin bilhassa ailesinde de mide kanseri hikayesi olanlarda mide kanseri oluşma rizikonunu arttırdığı ispatlanmıştır .

Pankreas kanseri ve Kronik Pankreatit (pankreas kronik irini)

Uzun zaman yalnızca hazımsızlık bulgularıyla seyredebilir.

Safra yöntemleri hastalıkları

Ani başlayan karın üst ortada ve sağ üst kadrandaki ağrılar ve hazımsızlık yakıntıları safra kesesi ve safra yöntemleri taşında da gözlenebilir.

Diğer sebepler

Diyabet, Tiroid hastalıkları, kronik böbrek yetersizliği, kalp damar hastalıkları, karın içi tümörler, mide fıtıkları, hamilelik benzeri vaziyetlerde hazımsızlık görülen öbür durumlardır.

Gastrit ya da ülser

Çoğunlukla hazımsızlık ve mide ağrısından şikayet eden hasta olanlarda gastrit ya da ülser benzeri mide ve on 2 parmak bağırsağının iç yüzeyinin kayıp gördüğü hastalıklar düşünülmektedir, Gastrit midenin iç yüzeyini kaplayan dokuda kimyevi olarak, (mide asidi artışı ve ilaçlara ilişkili ) ya da enfeksiyon (H. pylori bakterisi vb.) amacıyla meydana gelen inflamasyon, iltihaptır.


Ülser ise yüzeysel tabakanın tamamıyla kayıp gördüğü epitelin ortadan kalktığı derin yaralardır. Asit ve pepsin benzeri mideye saldıran mide aracılığıyla salgılanan kimyasallar tesiri ile belirir, fakat bu gibi tek zedelenmenin oluşabilmesi amaçlı mide defansif faktörlerin farklı ilaçlar ya da H.pylori bakterisi ile zarara uğratılmış olması gerekiyor. H.Pylori bakterisi bununla birlikte mide asidini muayene eden hücreleri etkileyerek işlevsiz duruma getirir netice tek bir sürü kez ve kuvvetli asit salgısıdır.

Hazımsızlık ve mide ağrısı gastritte de ülserde de partner şikayetlerdir. Muayenehane olarak onikiparmak bağırsağı ve mide ülserini ayırt etme tek sürü kolay değil olsa da, açlıkta midede kazınması meydana gelen ve anitiasit çiğneme tabletleri ya da yiyeceklerle yakıntıları geçtiğimiz hasta olanların %50 sinde onikiparmak bağırsağı ülseri saptanır. Bu tip ülserde şikayet 2 sancak 4 saat sonra nükseder.

Mide ülserleri

Mide ülserlerinin 3'te bir'i ve onikiparmak bağırsağı (duodenal) ülserlerin 3'te 2'si gece uykudan uyandıran ağrı tipiktir. Bütün ülser hastalarının yüzde 20 sinde kanama önce bulgu olabilmektedir ( sessiz ülser).Bu dönemde hastalar farklı yiyecek ve içeceklerle rahatlamaya çalışırlar, süt önce anda rastgele tek besin benzeri rahatlama yapsa da ardından yağlı olması amacıyla daha çok asit salgılanmasına neden olarak yakıntıları arttırır. Soda ve gazlı içecekler önce anda rahatlama duygusu yaratsalar da reflü hastalığına sokak açarak bununla birlikte yiyecek borusunun da tahrişine ve hastalığa katılmasına neden verirler.

Ülser ve gastritin oluşmasında stresin mühim tek rolü vardır. Anlık gelişen emosyonel baskı ya da zor hastalıkların sebep olduğu fizyolojik baskı (şok, sepsis, karaciğer yetersizliği, böbrek yetersizliği, zor yanıklar, santral hudut sistemi yaralanmaları, multiorgan yetersizliği, solunum cihazına ilişkili yüklü bakım hastaları) zor tek gastrit ve ülser gelişim sebebidir, önemli mide kanamalarına neden verebilir. Ülserlerde yakıntılar periyodiktir ve mevsimlerle bağ saptanmıştır, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde nüksler görülür."

Ani başlayan mide ve karın ağrılarında antiasit tablet ya da şuruplar kullanılabileceğini kaydeden Telli, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Şüphesiz ağrı kesici romatizma ilaçları ve aspirin alınmamalıdır. Ivedi tek vaziyette tabloyu gizleyebilecekleri benzeri rahatsızlığı şiddetlendirerek mide ve bağırsak delinme ve kanamalarına yol açabilirler. Anti asitlere yanıt vermeyen vaziyetlerde en kısa zamanda doktora müracaat etmek dünya kurtarıcı olabilmektedir. "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Recent Posts

Bunlarda İlginizi Çekebilir